Direct naar de content

Content

Pruiken: Tips bij op- & afzetten

Het realiteitsgehalte van je pruik hangt sterk af van de zorg en precisie waarmee deze opgezet is. Neem daarom rustig de tijd om je pruik op de juiste manier op te zetten.

Indien je de pruik draagt over een natuurlijke haardos kun je het beste gebruik maken van een pruikennetje. Gebruik een donker netje bij een donkerkleurige (zwarte/bruine) pruik en een huidkleurig netje bij een lichtkleurige pruik (blond wit, grijs of rood).

Opzetten:

Zo zet je een pruik op:

 1. Steek lang haar zo compact mogelijk op en verberg je eigen haar onder een pruikennetje. Controleer nu of ook alle haren bij de nek onder het netje zitten.
 2. Bepaal de achterkant van de pruik door te kijken waar de verstelbandjes zitten en neem de voorzijde van de pruik in je ene hand en de achterkant in je andere hand.
 3. Druk de voorrand van de pruik op de plaats aan je voorhoofd waar je haarlijn begint.
 4. Trek met je andere hand de pruik naar achteren over je hoofd.
 5. Trek de elastische rand van de pruik in positie en duw het pruikennetje terug onder de elastische rand van de pruik. Stop, wanneer je geen pruikennetje gebruikt, de eventuele onder de pruik uitkomende eigen haren terug onder de elastische rand van de pruik.
 6. Zet de pruik goed recht door de baleintjes linksboven het linker oor en rechtsboven het rechter oor beet te pakken en deze op gelijke hoogte te trekken. Zo schuif je de pruik naar links of rechts tot deze goed in het midden staat. Druk daarna de baleintjes naar binnen naar je hoofd toe.
 7. Voel of de elastische stelband te strak of te los om je hoofd zit. Stel deze zonodig strakker of losser door de pruik af te nemen en de stelhaakjes te verplaatsen. Herhaal daarna I t/m VII. Modelleer je nieuwe kapsel met een borsteltje zonder nopjes aan de uiteinden.
 8. Controleer met een handspiegel of de achterzijde ook goed zit en er geen eigen haar onder uit komt.
 9. Zet de pruik desgewenst aan het pruikennetje vast met speldjes.
 10. Kijk in de spiegel en sta versteld van het fantastische resultaat.

Afzetten:

Een pruik afzetten

 1. Verwijder eventuele speldjes.
 2. Steek beide handen, net iets voor je oren, onder de elastische band van de pruik en til deze van het hoofd
 3. Berg de pruik netjes op of zet deze op een paskop.